2013. augusztus 4., vasárnap

10 általános kérdés, 10 fodrászos válasz



A nyári kavalkád második felét kezdtük el, a blog is pihent kicsit, de a munka persze nem állt le a szalonban. Új témákkal, új lendülettel, új ötletekkel telten megkezdjük újra a hajak világába való elmerülést.

Nem rég kutattam kicsit az interneten és rengeteg hajjal kapcsolatos kérdést találtam, amit olvasók tettek fel, viszont csak olvasók válaszoltak rá. Így úgy döntöttem, hogy kigyűjtök pár általános kérdést és egy fodrászt, - azaz Milánt - fogok megkérdezni, hogy mi is a dörgés velük kapcsolatban. Egy-egy más színre kiemelt szóra rákattintva megláthatod, melyik terméket ajánljuk az adott kérdésre/problémára.  Íme az első 10 kérdés és válasz!


Mitől marad tartós a hajkiegyenesítés, főleg ha göndör hajam van?

Nehéz kérdés. Igazán tartós csak ideig-óráig maradhat a haj, de ha jó eredményt szeretnénk elérni otthon, fontos, hogy a haj frissen mosott legyen, valamint használjunk hővédőt, ami óvja a hajat a károsodástól és még minimális szinten a pára ellen is jó. És persze fontos, hogy a haj legyen egészséges, hiszen nehéz egy fáradt, töredezett hajat szépre kiegyenesíteni. (Egyébként a keratinos hajkezelés is tartós hajegyenesítést ígér, érdemes azt is kipróbálni. Erről ITT olvashattok bővebben.)

Általában kiknek áll jól a frufru?

A sokféle frufru fazon lehetővé teszi, hogy sokak kedvelt viselete lehessen. Fontos a funkcionalitás, hiszen sok esetben több törődést igényel, például reggelente mindig foglalkozni kell vele. Akiknek annyira nem ajánlott azok, akiknek kevés és/vagy vékonyszálú hajuk van, vagy elől nagy forgójuk. Fontos, hogy kell hozzá hajtömeg! Régebben a magas homlokú lányoknak ajánlották a fodrászok, de ma már úgy veszem észre, hogy a lányokat nem zavarja a magas homlok, hiszen nyitottságot, barátságot és intelligenciát sugároz. 

Vékonyszálú és ritkás a hajam, a hajszeszek segíthetnek dúsabbá tenni?

Segíthet, de a hajszeszes kezelés csak tüneti kezelés, az alapvető problémát nem oldja meg, viszont javíthat rajta. A belső egészség bizonyítottan és tapasztaltan a haj és a fejbőr szempontjából kiemelkedően fontos! A haj, amolyan belső tükör. Érdemes belülről javítani, hiszen a hajszesz csak a felső rétegeken nyújt némi segítséget.


Mitől lehet igazán fényes a hajam? Csak sampon függő?

Sampon függő is, persze, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy a belső egyensúly, a belső egészség rendben legyen. Ez a hosszú távú megoldása annak, hogy a hajunk fényes és erős legyen. A rossz táplálkozás, a vitaminhiány, a stressz és a kellő folyadék bevitelének elhanyagolása meglátszik a hajunkon. Egyébként vannak jó termékek, segíthet egy sampon vagy egy spray, hogy fényt, csillogást adjunk a hajnak. Viszont nem kell túlzásba esni! A megfelelő minőség garantálja azt, hogy ne kelljen sok terméket felhalmozni a fürdőszobádban, pénzkidobás sok gyengébb minőségű hajterméket használni, mint egy-két professzionálisat.  

A ricinusolaj tényleg jó hajnövesztő?

Nos, ezt nem tudom, de kipróbálom majd. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ha tényleg jó lenne, akkor használnák a cégek. Argán olajat, aloe verát használnak, de akkor miért nem használják a ricinusolajat, ha valóban jó?!

A kókuszolaj, vagy az olívaolaj tényleg jót tesz a hajnak? Hidratálja?

Nem hiszem. Maximum könnyebb kifésülni, vagy ad valami minimális védelmet, de nem gondolom, hogy hidratáló funkciója van. Hidratáló funkciója, akárcsak a bőr esetében, a víznek van. A megfelelő víz elfogyasztása, akárcsak a bőrnél fontos, hiszen belülről hidratálja a szervezetet, így a fejbőrt, s így a hajgyökereket is. A haj nem élő, tehát ha egyszer tönkre megy, hiába próbálkozunk, vissza kell vágni és belülről erősíteni. Fontos a megelőzés, utólagosan a keratinos hajkezelés segíthet.

A szőkítés vagy a feketére festés tényleg tönkre teszi a hajat?

Igen! A szőkítés folyamata során a haj természetes pigmentjei összetörnek és kiesnek a hajból, így ezáltal egy üres szerkezetű haj marad, ami könnyebben sérülhet. Ezért is fontos, hogy a szőkítés után festés vagy valamilyen utókezelés történjen. Ápolni kiemelkedően fontos utána, így abszolút fontos az is, hogy jó szakemberre bízzuk a szőkítést. (A szőkítés nem egyenlő a szőkére festéssel, a szőkítés köznyelven a leszívás.) A feketére festés is hasonlóan káros. A fekete festékben van a legtöbb méreganyag, kőolajszármazék. Amellett, hogy ma már nem egy divatos, trendi, üde szín, a haj szerkezetének sem tesz jót, főleg hosszútávon. Porózus, matt, fénytelen lesz, könnyebben kiszárad és hajhulláshoz is vezethet. 


Ha fürdősós vízben fürdök és a hajamat is leöblítem/belemártom, károsíthatja a fürdősó?

Mivel ásványi anyagok vannak benne, nem hiszem, hogy rossz lehet, de nem feltétlenül jó, főleg ha lerakódik. Összességében nem ajánlom.


A hideg víznek van jótékony hatása a hajra? Valahol azt hallani, hogy fényesebb lesz tőle, de olvastam már azt is, hogy akkor kevésbé törik!?

Abszolút! A hideg víz nemcsak a fejbőrre, de  a hajra is nagyon jó hatással van. Tartósabbak a színek, nem szárad ki a haj és lassabban töredezik, sőt, fényesebb is lesz. Mindenkinek ajánlom a hideg vagy a hűvös vízzel való mosást! Egyébként ugyanez igaz a bőrre is. Lassabban kopik a bőrszín, nem szárad kis olyan könnyen és serkenti a vérkeringést, tehát feszesebbé is teszi. 

Túlzásba lehet vinni a hajápolást? Például, ha túl sokszor teszek fel hajpakolást?

Igen, túlzásba lehet itt is esni. De itt is megemlíteném, hogy inkább a megelőzésre fordítsunk időt, pénzt és energiát! Fontos a megfelelő minőség, mondhatni legyen az a pár darab készítmény személyre szabott, nem lehet mindig ugyanazt venni, amit a barátnőd használ. Ápolni időszakosan kell, nem folyton. Elnehezedhet a haj, zsírosodásra hajlamos lehet, sőt! Ha folyton mosod, könnyebben kiszárad a fejbőröd és hámlani kezd, aztán kezdheted kezelni... 



Hamarosan jön a következő 5, tartsatok velünk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése