2013. augusztus 13., kedd

Gyermeki fürtök

A gyerekek hajával kapcsolatban eddig még nem írtunk, viszont a Head Office szalonjában is vannak olyan vendégek, akik még be sem töltötték a 10. életévüket.







A gyerekeket érdemes már korán a hajápolás fontosságára nevelni, hiszen egy ápolt megjelenéshez az egészséges haj is hozzátartozik!








Nem is sejtenénk, hogy mennyire befolyásolja a genetika, valamint a fogantatás pillanatától érzékelt hatások, érzelmek, vagy akár a stressz a gyermekek egészségét, s ebbe beleértve a hajat is! Hiszen ma is sok gyermek jön a világra például allergiával, vagy olyan genetikai információval, amely generációk alatt mindenkiben megtalálható volt. De az is lehet, hogy a csöppség szervezetében először figyelhető meg az elváltozás. (Például gyulladásos hajhullás.)

Egy hajgyógyász ezzel kapcsolatban azt mondja, hogy a gyermekeket érintő gyakoribb haj-panasz a hajhullás, a lassú hajnövekedés és a hajszálak elvékonyodása lehet. De akárcsak a felnőtteknél előforduló haj-problémák esetében, az egész szervezetet érintő ártalomra kell gondolnunk először. Így előfordulhat, hogy a problémát okozhatja láz, ismétlődő fertőzések, hormonhatások, stressz, sokkhatás, egyes gyógyszerek, vegyszerek, toxikus anyagok, nyomelem-hiány, anyagcsere betegségek stb. (Ritkán előfordul korpa is kisgyermekkorban, de ez valamilyen gombás betegséghez köthető általában.)





Bár lehet, hogy először elvetjük azt, hogy lelki gondok, esetleg stressz miatt hullik, vagy vékonyodik el gyermekünk haja, érdemes erre is figyelni, hiszen a belső egyensúly felbomlása veszélyes lehet! Tehát érdemes konzultálni minden komolyabb esetben először a háziorvossal.









Most pedig lássuk azt, ami a fodrászatot érinti elsősorban, vagyis azt, hogy milyen megfigyelései vannak egy fodrásznak - Milánnak- a gyermekfrizurákat illetően.


Milán elsősorban két gyakori opciót figyelt meg:
1) A kisgyermeknek fontos a trend, az anyukának inkább a praktikum.
2) Az anyukának fontos a trend, a kisgyermeket annyira nem foglalkoztatja a dolog.

Ez valóban fontos kérdés, hiszen figyelembe kell venni, hogy a gyermek feladata az ugrabugrálás, a rosszalkodás, amibe egy peckes, megcsinált haj nem fér bele. Viszont ma már nem kell a szokásos bili-frizurát sem vágni kislányunknak, és minél rövidebbre vágni kisfiúnk haját, hiszen jól meg van a trend a praktikussággal! Például kislányok hajának elkészítésében (amennyiben engedi) már rengeteg csitt-csatt, hajpánt, hajgumi segítséget nyújt, ugyanakkor vigyázzunk, hogy ha még tényleg kicsi a gyermek, ne tudja kivenni a hajából és a szájába venni. 


Milán kiemeli, hogy a gyermekek is használhatnak hajformázókat, mindenesetre érdemes este kiöblíteni! De így van ez a sampon esetében is. Vagyis a gyermekek is használhatnak (nem a kisbabák) olyan sampont, mint a felnőttek, ha nincs különösebb igényük. (Bár, általában kérik, hogy olyat használhassanak, ami nem fogja csípni a szemüket.) 

Kiemelném, hogy tévhit az, hogy ha kisgyermekkorban sűrűn vágják a gyerekek haját megerősödik, hiszen a haj nem élő szervezet, ugyanakkor megfigyelhető, hogy ha legépelik a haját, akkor valóban erősödhet valamennyit a hajszerkezete. 

Milán mindenesetre fontosnak tartja, hogy a gyermek haja elsősorban kényelmes legyen, nem csak az anyukának, de a gyereknek is, vagyis, hogy ne zavarja őt mindennapi teendőiben és legfőképp, ne lógjon a szemébe! Amit még a megelőzés szempontjából érdemesnek tartunk megemlíteni az az, hogy hideg időben védjük gyermekünk fejét sapkával, kapucnival, hiszen a megfázott fej a hajhagymákra is rossz hatással van! Ugyanakkor ez, a felnőttekre is vonatkozik!











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése