2013. április 27., szombat


Divatikonok,
akiknek frizurája hozzáad karakterükhöz



A megkülönböztetett bánásmódban részesített személyek, akiket körülrajongnak az emberek, sokszor válnak példaképekké. 

A legfontosabb változásokat a XX. század elején, az ikonok menedzselése és megítélése jelentette a példaképek szempontjából. Az önmegvalósítás, a megjelenés, a benyomások közvetítése, a hatni akarás és az „eladható én” törekvései előtérbe helyezkedtek. A személyiség kiteljesedése nagy hangsúlyt kapott, így amolyan kívülről irányított karakterekké váltak a XX. század ikonjai. Az ikonok akkor tudtak hatni a leginkább az emberekre, a tömegekre, hogy rajongókat „toborozzanak”, ha vonzóak, szuggesztívek, erélyesek, önérvényesítők voltak, némi szexepillel.

Az új értékek prédikátorai az embereket a külső értékek fontossága, s a divatos dolgok felé terelték. A médiumok új orientációs normákat adtak, s a folyamatosan változó és újuló világ teljesen új értékeket teremtett a XX. század végére.

Ha ikonokra gondolunk, olyan emberekre gondolunk, akik a közszereplésükkel valami olyat tudtak átadni, ami a hétköznapi emberben olyan hatást váltott ki, ami vágyakozásaiban megtalálhatóak voltak.

A divatikonok között, legyenek azok tervezők, modellek, színészek vagy "csak" közszereplők sok olyan nőt megtalálhatunk, akik stílusukból át tudtak adni valamit a hétköznapi nőknek, amiből inspirációt nyerhettek saját életük, saját stílusuk és női létük kiteljesítéséhez.

A tavaly összegyűjtött Times-listáról - melyen a divatikonokat "rangsorolták" -, pár személy képét lentebb görgetve itt is megtalálhatjátok, mivel úgy gondolom, hogy az ő esetükben - ha már, "hajas" blog vagyunk - a frizuráik is valami plusszal hozzájárultak az egyéniségük kiemelkedésének sikeréhez.

Ugyanakkor figyeljetek arra, hogy ne feltétlenül "másoljatok" valakit, aki "tetszik" Nektek, inkább csak egy-egy stílus-jegyét figyeljétek meg és használjátok fel a saját stílusotokhoz nem ugyanúgy, inkább átgondolva, beépítve. 

A listán Cindy Crawford is helyet kapott, akinek gyönyörű idomaihoz, gyönyörű hajzuhatag is párosult, a modellt legtöbbször természetes kócosságával mutatták be a képeken.










Gisele Bünchen szintén modellként kapott helyet ezen a Times-listán, de hát nem hiába! A gyönyörű nő egyszerűsége magával ragadta mindkét nem figyelmét. Haja Cindy Crawforéhoz hasonlóan, natúrsága miatt volt figyelemreméltó!




A modell (Naomi Campbell) viselkedése bár eléggé taszító a híresztelések, pletykák alapján, ugyanakkor a Times sem tudta figyelmen kívül hagyni, hogy még is ő az egyik legkülönlegesebb divatikon, akit ha megosztó személyisége miatt nem is jelöltek volna ilyen rangra, munkái, képei, arcai mégis elismerésre méltóak. Sötét, hosszú, csillogó haja szimmetrikus arcához erős keretet ad.







De a régi ikonokról sem szabad megfeledkezni, akiknek vonásaik a magazinokból, filmekből sok ember emlékezetében erős nyomokat, jeleneteket hagytak. Először is a csodálatos Audrey Hapburn, aki ma már pólókon, táskákon, fali képeken néz vissza ránk. Frizurája a lehető legegyszerűbb, mégis a kis fél frufruja megtöri az arcát, s ezzel még karakteresebbé teszi azt.





Vagy Twiggy, aki fiús arca és rövid haja miatt lett az elsők között az egyik legnépszerűbb, legfelkapottabb modell a 60-as években. Gyönyörű, egyszerűen vágott rövid haja még ma is megállná a helyét a divatos frizurák között. Személy szerint én imádom egyszerűségét, fiús bájosságát. 




Vagy persze a csodálatos, fehér-libbenő szoknyás divatikon, Marilyn Monroe, aki körtealakjával és arcával szexisséget sugárzott, melyhez a jellegzetes frizura is hozzáadott. Hiszen már el sem lehet képzelni egy Marilyn hasonmást a szőke fürtök nélkül!





Továbbá a Times megemlíti Betti Page-et is, aki egy igazán lenge öltözködésű "szex- és divatikon" volt, s akinek egyértelműen jellegzetes frufruja volt az, ami arcát karakteressé tette, s idomairól így pár másodpercre elvonta a figyelmet.




De említsük meg azért a listáról Jean Shrimptont  is (modell és színésznő), akinek sok különleges képe készült már, melyeken a haja igencsak "művészeti alkotás-szerű" lett. Szintén a 60-as évek egyik nagyszerű felfedezettje volt, haja pedig akárcsak ebben az időben a többi divatikoné, a maga egyszerűségében és "jól-vágottságában" volt szuper kiegészítő karakteréhez. 



Persze nem feltétlenül kell példaképeket keresnünk még a frizura kiválasztásában is, de akárcsak a pár évvel ezelőtti Victoria Beckham-féle elől hosszú, hátul rövid lázban, tippeket vehetünk olyan emberektől, akiknek élete mivel reflektorfényben zajlik, a legjobbra és a legmodernebbre törekednek!


(Vagy bízzátok magatokat mesterfodrászra!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése